Biografie

                                                                    (foto: Cees Maas)

Theo Raats is geboren in 1947 te ’s Gravenzande en opgegroeid in ’s Heerenhoek ( Zuid Beveland). Theo was stadsdichter van Middelburg van januari 2013 tot januari 2015.

Theo Raats schrijft al zijn hele leven korte verhalen en gedichten, later ook columns. De korte verhalen en gedichten publiceerde hij voornamelijk in het literaire tijdschrift Ballustrada. Van dit tijdschrift was hij meer dan 20 jaar redacteur (tot 2009). Ook in de 4 jubileumnummers van Ballustrada zijn korte verhalen en gedichten van hem gepubliceerd. In 1998 verzorgde hij een speciaal nummer over Hans Verhagen. Daaraan werkten o.a. mee: Hans Verhagen zelf, Jan Mulder, Wim de Bie, William Rothuizen, Jean-Paul Franssens, Andreas Oosthoek.

Publicaties van proza en poezie in de Tweede Ronde, Zeeuws Licht, Zeeuws Dicht, Licht Zeeuws, Ballustrada, Nehalennia, Zeeuws Tijdschrift. Van Nehalennia was hij enige jaren redactielid.

Theo Raats schreef twee boeken met (zeer) korte verhalen (ZKV'tjes):
mei 2016: 'De onvermijdelijkheid der dingen'
mei  2017: 'Celeste zaligheden'
In dit boek staan 10 illustraties van Saar den Hollander
Beide boeken zijn uitgegeven door uitgeverij 'Liverse'

Dichtbundels: Schouder aan Schouder, Zwarte Sneeuw, Waarom die middag anders was. ( Allemaal uitverkocht.)

Het verhaal 'Parre' is opgenomen in de verhalenbundel 'Zondig in Zeeland'.

Het gedicht ‘Domburg’ is verfilmd door Rebecca van Wittene van Omroep Zeeland en door Jan Wouter van Rijen in opdracht van Digna Sinke (SNG-films).

Het gedicht 'Scheldevogel' is verfilmd door Sandra Burgers en staat op Youtube.

Het gedicht 'Fetisjisme' is verfilmd door een filmcollectief en vertoond tijdens het Film by the Sea festival. Vervolgens ging het naar de festivals in Utrecht en Rotterdam. De film wordt aangepast voor vertoning in Amerika.

Een gedicht van Theo Raats is gebruikt als thema door de Zeeuwse Kunstkring te Middelburg en door de kunstenares Els van Baarle bij exposities in Columbus (Ohio) en Riga  (Letland).

Theo Raats was twee jaar lang iedere week vaste columnist in het literair programma Zegge en Schrijven van Omroep Zeeland.
Daarnaast werkt hij mee aan programma’s over het Zeeuws dialect en leest hij columns voor op de radio in het dialect.